Enderrock 250: 25 anys de rock català

El cap de setmana de l’11 i 12 de juny el diari El Punt Avui distribuirà un número especial de la revista Enderrock, un monogràfic que a partir de l’aniversari del mític concert al Palau Sant Jordi del 14 de juny de 1991 amb Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets, aprofita l’avinentesa per fer un repàs al fenomen del Rock Català.

El 14 de juny del 1991 es va celebrar al Palau Sant Jordi el concert més referenciat de la història del ‘rock català’ amb les actuacions de Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets. Va ser una cita multitudinària, que va suposar un rècord d’assistència en un recinte tancat de 22.104 persones i va significar un punt d’inflexió en la història del rock català.

Per commemorar aquest 25è aniversari, el segon cap de setmana de juny El Punt Avui distribuirà el número 250 de la revista Enderrock, un número especial per reviure aquest aniversari però també per radiografiar el que va significar el rock català, la crònica d’una gran escena que ha estat la banda sonora de tota una generació.

El rock català és un fenomen que fa referència a l’escena musical, entre el 1985 i el 2000, que va tenir un punt d’inflexió en el concert del Palau Sant Jordi. La denominació abasta una generació de grups de pop-rock que, tot i conrear estils diferents, tenia en comú el fet que va promoure la normalitat musical en català en contraposició a la cançó d’autor, que va ser popularitzada durant dècades per la Nova Cançó. Aquest número especial d’Enderrock revisa aquests 25 anys d’escena, a través dels antecedents del fenomen, una radiografia de 250 grups que en van formar part, els 500 discos que es van publicar o el paper que va jugar la indústria musical en el fenomen. Aquest número especial també vol trencar amb alguns dels falsos tòpics del rock català, a més de recordar les dates clau, els discos mítics i les cançons més emblemàtiques del fenomen.

Es tracta de la crònica d’una escena que no només van protagonitzar les quatre grans bandes del Sant Jordi, sinó que va aplegar més de 250 grups que van assolir diversos graus de popularitat. Lax’n’Busto, Umpah-PahBars, Brams, Elèctrica Dharma, Detectors, Duble Buble, Glaucs, Gossos, La Gran Aventura, Ja T’ho Diré, Kitsch, Obrint Pas, Ocults, U-Tòpics i Whiskyn’s són possiblement els que van tenir més públic, però la llista de bandes que entre el 1985 i el 2000 es poden agrupar sota aquesta denominació és molt més llarga. A l’Enderrock 250 es repassen totes aquestes bandes i també una producció discogràfica de mig miler de discos.